Endoscopie Constanta
CABINET DE ENDOSCOPIE DIGESTIVA

COLONOSCOPIE

Colonoscopia permite examinarea directa a interiorului intestinului gros. Examinarea se face cu un aparat optic ( colonoscop ) , care se introduce in tractul digestiv inferior , fiind manevrat pentru a ajunge in portiunea cea mai proximala a intestinului gros ( cec ) , si uneori si in ultima portiune a intestinului subtire ( ileon terminal) , fiind apoi retras , efectuindu-se in acest timp o examinare atenta. O examinare uzuala dureaza in jur de 20-30 minute.
Colonoscopie Constanta

Pregatirea pentru colonoscopie

Pentru examinarea colonoscopica a tractului digestiv inferior , va va fi indicata o metoda de pregatire constand in golirea intestinului ( preparate laxative ) ; de obicei trebuie sa beti 3 sau 4 litri dintr-un preparat lichid in seara si dimineata antemergatoare examinarii ; nu trebuie sa consumati alimente cu circa 12 ore anterior procedurii ; puteti consuma lichide clare , fara reziduri ( zeama de la supa , ceai ).
Inainte de investigatie discutati cu medicul examinator daca :
- luati medicamente antiagregante
- luati medicamente anticoagulante
- aveti tendinta de sangerare abundenta la leziuni minime sau extractii dentare
- suferiti de alergii medicamentoase
- suferiti de alte alergii sau boli alergice

In ce consta Colonoscopia :


Colonoscopia este efectuata frecvent fara administrare de sedative sau antialgice ; totusi acestea va vor fi administrate daca examinarea se prelungeste sau disconfortul pe care il resimtiti este semnificativ.
Va va fi administrat un medicament sedativ sau/si antialgic intravenos , dupa care medicul endoscopist va avansa colonoscopul.
Puteti discuta cu medicul endoscopist tipul de sedare cel mai bun pentru dumneavoastra.
Examinarea poate cauza dureri modeste la avansarea colonoscopului. Insuflarea de aer , necesara pentru o vizualizare corecta a intestinului , poate determina o senzatie iminenta de evacuare a continutului intestinal si  chiar dureri colicative abdominale.
Colonoscopie Constanta
Colonoscopie Constanta

Recoltare de biopsii


In timpul examinarii poate fi necesara prelevarea de fragmente tisulare ( biopsii ) cu ajutorul penselor de biopsie ; aceasta manevra nu determina dureri ; piesele astfel obtinute sunt trimise pentru a fi examinate la microscop , procedura care ajuta la formularea diagnosticului si stabilirea  tratamentului corect.

Ce este un Polip ?


Un polip reprezinta o excrescenta la nivelul mucoasei intestinului , cu dimensiuni cuprinse intre cativa milimetri si cativa centimetri. Nu toti polipii sunt identici ; unii dintre ei pot favoriza , in timp , dezvoltarea unui cancer.
De aceea , este prudent a se face excizia polipilor colonici gasiti in timpul colonoscopiei si examinarea lor la microscop.

Ce se intampla dupa efectuarea colonoscopiei ?

Daca ati primit medicamente sedative sau antialgice , veti fi monitorizat pana cand cea mai mare parte a efectului medicamentelor a disparut. Puteti consuma alimente la 2 ore dupa colonoscopie , in caz contrar veti fi avertizat.

Cum trebuie sa va comportati dupa efectuarea colonoscopiei

Daca in timpul examinarii ati primit sedative , nu aveti voie sa conduceti autovehicolul 8 ore dupa examinare de aceea , trebuie sa fiti acompaniati daca vreti sa parasiti imediat cabinetul.
Daca aveti intrebari cu privire la efectuarea colonoscopiei, va rugam sa va adresati medicului examinator inainte de examinare.
Colonoscopie Constanta

Dr. Savin Silvia
Medic : As. Univ. Dr. Savin Silvia
Doctor in Stiinte Medicale
Programari si informatii  la telefon:      0744684364
Copyright   © 2014 - 2025           Endoscopie Constanta                            Webdesign  GS